Anatomisch hoofdstel

Designed with Vision

Het anatomisch hoofdstel dat echt verschil maakt

Er zijn veel anatomische hoofdstellen op de markt, en hoewel ze vaak zeker een verbetering bieden, maken slechts weinig écht het verschil. Dat moest beter, vonden zussen Cynthia en Diana Torsy. Ze gingen aan de slag en ontwikkelden hun eigen hoofdstellen, de Torsy Bridles. Hierbij gingen ze uit van de anatomie van het paardenhoofd, en keken daarbij verder dan de buitenkant van het paardenhoofd alleen: er werd nauwkeurig onderzocht hoe ze ook alle onderliggende bloedvaten, zenuwbanen en andere kritieke punten konden ontwijken. In 2018 kwam het eerste hoofdstel op de markt, de TB Basic. Vanwege het grote succes volgden al snel meer modellen.

Voor het ontwikkelen van de hoofdstellen deden Cynthia en Diana uitgebreid navraag bij verschillende specialisten over de biomechanica van het paardenhoofd. Het hoofdstel werd zo ontworpen dat het de druk op cruciale punten vermindert, maar ook de zenuwbanen en bloedbanen ontziet. De eerste testresultaten van het hoofdstel waren zeer positief en het hoofdstel kwam op de markt. Vanwege het succes ontwikkelden ze ook een stang en trens hoofdstel, waarbij tevens alle knelpunten, zenuwen en bloedbanen worden ontzien.

 

Uniek ontwerp

Uniek aan de Torsy Bridles is dat het hoofdstel altijd ‘los’ van het paardenhoofd ligt. Zelfs wanneer een ruiter de teugels flink aanneemt, ontstaat er nauwelijks druk. Het paard ervaart op zo’n moment alleen een lichte neusdruk. “Dat is ook de enige plaats op het hoofd waar een paard wat druk aankan”, legt Cynthia uit. “Het is zo ontworpen dat het los op het hoofd, maar toch in balans ligt. Het unieke ontwerp van de bakstukken zorgt ervoor dat de druk van het hoofd en de atlas wordt weggenomen, wat anders is dan bij alle andere hoofdstellen op de markt. Bij de meeste hoofdstellen staat het bit direct in verbinding met het kopstuk, maar dat is bij de Torsy Bridles niet zo.” Door de stabiele ligging van het hoofdstel is het niet nodig om riemen strakker aan te trekken om het hoofdstel in balans te houden. Cynthia legt uit: “Wanneer een paard ergens op zijn hoofd druk ervaart, kan het zijn dat hij blokkeert in het lijf en hoofd. Dit kan zich op vele manieren uiten, zoals het niet goed kunnen onderbrengen van de achterhand, strak in het lijf worden, de tong uitwerpen, het bit vastpakken, maar bijvoorbeeld ook in kreupelheid of hoofdschudden. Wanneer je zoiets merkt bij je paard, moet je gaan zoeken waar dat vandaan komt. Helaas slaan veel mensen in die zoektocht het hoofdstel nog over.”

Veel mogelijkheden

De Torsy Bridles zijn in veel verschillende varianten verkrijgbaar: van basis tot zeer luxe. Alle hoofdstellen zijn gemaakt van zacht, soepel en sterk rundleer. Ook zijn de hoofdstellen allemaal door de KNHS en de FEI goedgekeurd voor op wedstrijd. Sommige hoofdstellen bieden meerdere opties: de TB Basic kan zowel met als zonder bit worden gebruikt, en bij de TB Pro kan zowel met als zonder stang worden gereden. Er zijn veel kleuren leer leverbaar, en de hoofdstellen kunnen op verzoek gecustomized worden met bijvoorbeeld gekleurde steentjes. Voor service, vragen of tips kan je altijd bij Torsy Bridles terecht. De hoofdstellen zijn te koop via de webshop op www.torsybridles.com, waar je ook alle verkooppunten vindt, en via de Facebookpagina van Torsy Bridles.

Claudia Fassaert:

De Belgische internationale Grand Prix-amazone Claudia Fassaert vertelt over haar ervaring met de Torsy Bridles: “Met de hoofdstellen van Torsy Bridles merk ik een opmerkelijk groot verschil bij mijn paarden. De aanleuning voelt veel prettiger. Je krijgt een fijne reactie op je hand, en het voelt ook alsof de hoofdstellen voor het paard aangenamer zijn. Het paard dat ik momenteel rijd, had eerst een ‘gewoon’ trenshoofdstel en daarop was hij stug en lastig te rijden. Het was verder wel een paard met een goede kwaliteit beweging en een fijn temperament. Toen ik met de TB Basic begon te rijden, was ze direct veel smakelijker in de mond, het was een heel groot verschil. Mijn oude Grand Prix-paard Wilotto, die momenteel als leerpaard dienst doet, loopt met de TB Pro; de stang en trens-variant van het hoofdstel. Hij kon altijd best sterk zijn, maar dat was met de TB Pro direct voorbij, echt geweldig. Ook vind ik het fijn dat ik, vooral met een stang en trens, al die riemen naast het oog kwijt ben, dat is er nu nog maar één. Dat vind ik veel mooier. Sowieso vind ik het mooie hoofdstellen, en je hebt heel veel verschillende opties qua kleuren en eventueel diamantjes.”

Evert de Jong:

Sinds dit najaar rijdt Grand Prix-ruiter en instructeur Evert de Jong, samen met zijn nichtje Nina Monasso, de paarden met de Torsy Bridles. De ruiter is erg enthousiast over het verschil dat hij merkt ten opzichte van andere hoofdstellen: “Dat merk ik honderd procent! Zelfs bij een paard waarvan ik vond dat hij al heel makkelijk was in de aanleuning merkte ik toch een groot verschil. Heel bijzonder. Paarden krijgen een makkelijke manier van nageven en dragen. Ik ben niet iemand die snel oplossingen wil zoeken in nieuwe spullen, hoewel een goed passend zadel en hoofdstel natuurlijk erg belangrijk zijn. Maar dat een hoofdstel zóveel uit kan maken, vind ik speciaal. De functionaliteit van het hoofdstel merk ik in het vrijere gebruik van de atlas en kaak. De paarden lopen makkelijker in de oprichting en ‘in model’. Het verschil is bij het ene paard nog duidelijker dan bij het andere, maar ze verbeteren allemaal. De paarden voelen zich er prettig bij.”